Sok z jabłek i pigwowca to wspaniałe połączenie walorów zdrowotnych i smakowych, to wyjątkowy smak, to bomba witaminowa, która wzmocni odporność w sezonie grypowym.
Przetwory z owoców pigwowca w literaturze kulinarnej i w recepturach zdrowotnych naszych przodków były zalecane, między innymi jako remedium na wiele dolegliwości sezonu jesienno-zimowego.
Owoce pigwowca są idealne do przyrządzania konfitur, dżemów, ale i napitków dla dorosłych, czyli nalewek. Dlaczego warto sięgać po owoce pigwowca? Bo to prawdziwa bomba witaminowa. Witaminy C mają kilkukrotnie więcej niż cytryny.
Owoce pigwowca – to nie to samo co owoce pigwy – nie nadają się do spożycia tuż po zerwaniu z krzaków ponieważ są bardzo twarde. Przed spożyciem wymagają przetworzenia. Jak odróżnić owoce pigwy od pigwowca? Owoce pigwowca są mniejsze i bardziej aromatycznie.
Stoisko SAD na Zapieckach zawsze w tym samym miejscu na Targowisku Miejskim w Legionowie – na wysokości Sądu Rejonowego, pierwsza alejka handlowa od ul Sobieskiego, na wysokości ulicy Rycerskiej (N 52’30.609 E020’53.013 ) Zapraszamy!