Matematyka jest królową nauk, a natura jest królową naszego zdrowia. Soki z SAD na Zapieckach najlepsze dla maturzystów.


Garść matematyki z SAD na Zapieckach z okazji matur. Ile kilogramów jabłek trzeba do wytłoczenia pięciu litrów soku? Podpowiadamy, że 8 kilogramów. Trzy kilogramy, które pozostają to tak zwane wytłoczyny. Wytłoczyny trafiają do sąsiednich gospodarstw, gdzie są zjadane przez zwierzęta. Zwierzaczkom bardzo smakują.

Modny jest ostatnio termin zero waste (no waste), dotyczący maksymalnego wykorzystania żywności, unikanie jej marnowania. Oczywiście jesteśmy za, ale chcemy podkreślić, że w tradycyjnym sadownictwie zasada nie marnowania żywności funkcjonuje od zawsze. Jako wyraz szacunku dla płodów natury.

Zobacz video z wytwarzania soku z jabłek, na którym widać kolorowe wytłoczyny: www.SADnaZapieckach.pl/Video

Jabłka na sok, jak i inne owoce oraz warzywa, są przechowywane w skrzyniach. Nim trafią do tłoczenia są selekcjonowane. Sok wytwarzamy tylko i wyłącznie ze zdrowych owoców i warzyw.

 

Na zdjęciu są wytłoczyny, czyli jabłka z których tradycyjną metodą na zimno wyciśnięto sok. W tradycyjnym rolnictwie nic się nie marnuje. Wytłoczy bardzo smakują zwierzakom.

 

 

 

Dodaj komentarz