Pomysł utworzenia Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (Culinary Heritage Europe) pojawił się na duńskiej wyspie Bornholm i w szwedzkiej Skanii w 1995 r. Od samego początku zyskała swoich wiernych propagatorów i zwolenników. Wzbudziła ogromne zainteresowanie we wszystkich regionach Europy. Zwłaszcza tam gdzie producenci chcą oferować mieszkańcom i turystom regionalną żywność.
Obecnie do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego należy dwadzieścia pięć regionów europejskich, w których powstaje żywność wysokiej jakości na bazie lokalnych naturalnych surowców. Każdy region zrzesza swoich producentów, przetwórców oraz dystrybutorów regionalnej żywności.
Z dumą informujemy, że od 19 maja 2016 SAD na Zapieckach należy do elitarnego grona Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, region Mazowsze.
Foto. www.mazovia.pl
Pingback: Usługowe tłoczenie soków Mazowsze Tłoczenie soku na zamówienie Warszawa Tradycyjna tłocznia soków Tłoczenie soków z owoców i warzyw naturalne Soki bez konserwantów bag in box NFC Sok bez dodatku cukru tłoczone na zimno Ekologiczne slow food Cu